Skip to main content

Злите духове и настинката

GarlicBasket Твърди се, че чесънът прогонва вампири, върколаци и демони. Възможно е, но не съм имал възможност да пробвам лично. Това, което знам е, че успешно прогонва хора – което е добре, като се замисля. Досега вампирите нищо лошо не са ми направили, но зли, тъпи и досадни човеци – с лопата да ги ринеш.

Миризмата на чесъна идва от органичните съединения със съдържание на сяра. Човешкият организъм не може да разгради напълно тези съставки – крайният продукт е алилметилсулфид, който си циркулира в кръвта и накрая се отделя през кожата и белите дробове. Затова дъхът на чесън се появява отново и отново, колкото и да си плакнем устата – той просто не идва оттам, а от белия дроб.

76065667

Освен зли хора, от много време се знае, че чесънът прогонва и много по-малки гадинки, причиняващи болести. Интересно е едно проучване в Англия, според което профилактичната употреба на екстракт от чесън помага на хората да преборят настинката около три пъти по-бързо.

Ние имаме кръвоносна система, която позволява нужните неща да се доставят на нужното място за секунди – по този начин, ако някъде се развъди някаква гад и се стигне до възпаление, имунната система веднага праща клетки-убийци там, където трябва. Растенията обаче нямат кръвоносна система като нашата и затова при тях често почти всяка клетка при нужда може да се превърне в „убиец“ и да започне химическа война срещу нашествениците. Химикалите, употребявани в тази война, често са полезни и срещу човешки патогени – затова по света има толкова много лечебни билки.

41397_1564_designImage_large Специално в случая с чесъна, той може да отделя антибиотици, които успешно трепят не само бактерии, но също вируси и гъби. Още не е добре проучено как става това, но се знае, че различни химични реакции започват, когато растението е наранено – различни вещества от разрушените клетки се смесват и започват да произвеждат защитна химия. Този процес протича при нормална температура и киселинност, затова за да извлечем най-много полза от чесъна, трябва да го нарежем ситно, или най-добре да го смачкаме с преса, след което да го оставим няколко минути да си произведе антибиотиците. Който готви чесъна или пък го изяжда прекалено бързо, губи от полезния му ефект.

Признавам си без бой, че обичам слънцето и топлината и ме сдухват влажните, облачни, студени зими, една от които идва сега. Когато зимата е истинска и има сняг, тогава поне е сухо и светло, но напоследък снеговете издържат само по 1-2 дни, после пак става влажно, тъмно, и на всичкото отгоре – кално и кишаво. А за капак – в такова време се разпространяват настинки и грипове, които допълнително могат да ти скапят настроението. Някой ден се надявам да мога да си позволя да последвам примера на щъркелите и всяка година да се чупя на по-хубаво място до пролетта; засега обаче трябва да се справям по типичната българска схема „кой както може“. Едно от малките неща, с които се опитвам да направя зимата си по-добра, е редовното консумиране на чесън – суров, добре накълцан, и само преди лягане, за да има време до сутринта да се измирише и да не вреди на социалните контакти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.