Skip to main content

Държавата без територия

Паспорт Искало ли ви се е някога да живеете в пълна независимост от всякакви правителства, да не им дължите данъци и военна служба, да не сте подвластни на техните съдилища, да печатате собствени пари и да си карате колата, без да слагате техните табели с номера?

За тримата граждани с паспорти, издадени от Ордена на хоспиталиерите, тази мечта е реалност. Точно преди 900 години папа Паскалий II обявява болницата в Йерусалим за територия, независима от всякакви граждански и църковни власти и монасите, които се грижели за нея, станали рицарски орден с военни функции. Този независим статут е запазен и до днес и е международно признат; орденът е член на ООН като постоянен наблюдател, на практика наравно с всички независими държави. Имат валута, пощенски марки, гражданство.

Когато Йерусалим пада, рицарите се преместват на остров Родос, който успешно защитават от множество обсади и удържат турците доста дълго след падането на Византия, но накрая Сюлейман Великолепни ги прогонва. Новата им крепост става остров Малта, който Карл V дарява на рицарите. Турците се пробват и там, но без успех.

Два века по-късно Наполеон решава да избива комплекси и да се занимава с износ на революция, а Малта се оказва на много удобно място за военноморска база. По онова време франчулята се справят добре с битките и още не се разказват вицове за френските танкове, дето имали една предна и четири задни скорости. Рицарите са принудени да си оберат крушите и до днес са си без територия, но орденът си остава със суверенен статут. (Местното население на Малта пък скоро се разбунтува срещу франсетата и моли англичаните да ги изгонят и да поемат управлението над острова, което те, разбира се, правят с удоволствие.)

В момента малтийският орден се управлява от Рим, а сградата им е извън юрисдикцията на Италия. На практика единствената „територия“ на тази „държава“ са посолствата й по цял свят. Та ако се чудите чие е това знаме в София срещу паметника Левски, вече ще знаете.

smom-sf

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.