Skip to main content

Спрете логореята, преди тя да ви спре!

Internet-Troll[1]

Като европеец в 21-ви век, имам съмнителното щастие да се осведомявам предимно от Интернет за това, което става по света и у нас. Това ме спасява от словесните напъни на телевизионните водещи, пък и разширява ъгъла на гледните точки, защото е трудно да изчетеш 10 вестника за ден, но да хвърлиш поглед на 10 различни сайта е лесна работа.

Благословията и проклятието на Интернет е неговата свобода. Която в случая с новините се изразява в наличието на тонове безплатни, анонимни и публични коментари под всяка статия. И така, всеки път, когато без да искам тръгна да чета тези словоплетства, ми идва почти непреодолимо желание да си взема пушка.

komentar

Преобладаващите демографски групи, списващи тези коментари, са: малоумни комунисти или нацисти; извратени типове, които нарочно пишат глупости, защото изпитват перверзно удоволствие да дразнят хората; осмокласници, които обсъждат новините вместо да пишат домашни и да научат правописа; скучаещи дебили; както и нелоши хора, които просто са забравили да си изпият халоперидола.

Историите за хора, на които се плаща, за да трупат положителни или отрицателни коментари на дадена тема, са силно преувеличени, но и такива случаи има. Този похват се използва най-вече от „PR специалисти“ на частни фирми, но се намират и „платени“ коментатори на политическа тематика.

Лошото е, че човек понякога забравя, че тези левенти изобщо не са представителни за нашето общество, защото 90% от нормалните хора си имат по-интересни и важни занимания от това да бълват неграмотни коментари в Интернет. А когато горкият читател забрави това, рискува да се доведе до краен песимизъм и мизантропия.

Спасението? Понеже ползвам Chrome, си инсталирах CommentBlocker. Това е удобно разширение, което успешно разпознава секциите с коментари по повечето сайтове и ги скрива, за да не дразнят. Може да се настрои така, че да скрие тези секции зад „параван“ или направо да ги махне:

cb-action

Нужно е да поработите малко върху „черните“ и „белите“ списъци, за да виждате коментари в сайтове, които ви интересуват:

cb-whitelist

Подобно разширение съществува и за Firefox, и го препоръчвам горещо за всеки, който иска да си спести поне малко нерви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.