Skip to main content

Съвършените твърдо сварени яйца

Научен метод
Резултатите при различна температура, количество вода и продължителност на варенето. Да живей научният метод!

Вчера се размислих разни мисли, докато си варях яйца.

Размислих се върху това как никога не успявам да уцеля перфектните твърдо сварени яйца. Или по-точно, понякога успявам, но с чист късмет. Или ще са недосварени, или преварени. Чудейки се колко минути точно е най-добре да ги оставя да врят, се допитах, естествено, до бай Гугъл.

Излязоха ми куп съвети на различни експерти. Сред тях е трудно да намериш два еднакви, но аз се спрях на статия на J. Kenji López-Alt, която беше адски солидно подкрепена с научни факти.

И тъй, преразказвам накратко: в яйцето има куп протеини, които реагират различно на различните температури, но най-простичко казано: при около 80 градуса белтъкът се стяга идеално, без да е мек и лигав или твърд и „гумен“. Жълтъкът пък трябва да се загрее до малко по-ниски температури – около 70 градуса – за да има най-хубав цвят и вкус.

eggs2

Първо, за да се достигне такова сравнително равномерно затопляне на всички части на яйцето, трябва яйцата да се сложат в студена вода и да се загряват постепенно, а не да се пуснат директно във вряща вода.

Второ, изобщо вряща вода не е нужна, защото при 100 градуса ако не се превари цялото яйце, то поне външната част на белтъка ще е над оптималната температура. Отделно кламбичкането може да счупи черупката.

Затова водата с яйцата трябва да се затопли докато едва-едва почне да къкри (ще видите в един момент как малки мехурчета се отделят постоянно от дъното). Това състояние отговаря на температура от около 80 градуса.

След това котлонът се изключва и водата трябва да се остави да изстива бавно, докато яйцата се „варят“ вътре. За целта трябва количеството вода да е подходящо, за да задържи точната температура за точно време. Изчисленията показват, че идеалното количество е литър и половина вода, в която яйцата да стоят поне 10 минути след изключването на котлона.

One thought to “Съвършените твърдо сварени яйца”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.