Skip to main content

Една идея в борбата срещу спама

0_fb9ac_47b05556_orig[1] Писнало ли ви е от спам? Всички знаем, че когато въведем email адреса си някъде в Интернет, рискуваме той да влезе в някаква маркетингова база данни и след това цял живот да получаваме оферти за уголемяване на пениса (особено досадно, като се има предвид че статистически погледнато, около 50% от Интернет потребителите нямат пенис).

За съжаление е много трудно да използваме каквато и да било услуга в Интернет, без да споделяме email адреса си. Затова бих искал да споделя едно чудесно решение с вас. То съществува от 15 години и аз го използвам от поне 10, но съм забелязал, че по принцип малко хора го знаят.

Spamgourmet е услуга, коиято ви позволява извънредно лесно (автоматично) да създавате неограничен брой email адреси „за еднократна употреба“, които известно време препращат поща към вашия основен адрес, а след това спират да работят. Така можете да си ги ползвате за регистрация по разни сайтове, без да се обременявате с досаден спам.

Веднъж като имате Spamgourmet акаунт, не е нужно да правите нищо, за да създавате допълнителни еднократни адреси – те се създават автоматично в момента, в който някой прати поща на тях и изглеждат подобно на това:

neshto.5.pesho@spamgourmet.com

neshtodrugo.10.pesho@spamgourmet.com

  • neshto и neshtodrugo са произволни думи, които вие си измисляте, за да различите един адрес от друг
  • 5 и 10 в случая са максималният брой мейли, които се получават на адреса. След това той се закрива.
  • pesho идентифицира вас – то е името, с което сте се регистрирали в Spamgourmet.

Така ако на някакъв сайт ви искат email адрес за регистрация, ще можете да да потвърдите регистрацията си, без да рискувате основният ви email адрес да „изтече“. Например аз навремето се регистрирах в сайта на Adobe с email адрес от Spamgourmet. Години по-късно базата данни на Adobe беше хакната и явно email адресите са откраднати и продадени, защото почнах да получавам мейли с оферти за продажба на Виагра и подобни боклуци, които всеки е виждал в кутията си. Благодарение на Spamgourmet, успях веднага да прекъсна тази досада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.