Skip to main content

Чрез химия към по-добър живот

mad-scientist От няколко лета ме занимава въпросът: как в жегата да получим студена бира на плажа. Този въпрос, разбира се, по принцип има прост отговор – от най-близкия бар.

Само че аз съм капризен турист и предпочитам да посещавам места, които са на достатъчно голямо разстояние от всякакви чадъри на дебеловрати концесионери, както и от руски туристи и други видове орки. Тоест, най-често става въпрос за местности, на които симпатичната и интелигентна българска младеж лятно време разпъва палатки, и които през останалите сезони същата тази младеж „спасява“ по столичните кръстовища.

Тези местности обикновено са разположени встрани от цивилизацията и не са облагородени от инвеститори (засега), така че най-близкият хладилник обикновено е на километри разстояние.

Irakli-Evgord[1]

Трябва да се вземе предвид и икономическата страна на въпроса, а именно неравното времево разпределение на бюджета у средностатистическия летуващ, което поетът е изразил по следния начин:

първите пет дена черпим барманки
последните три закусвам странджанки

Поради тези бюджетни особености, в един или друг момент става нужно снабдяването с бира неминуемо да бъде от магазини за хранителни стоки, а не от питейни заведения. Което утежнява проблема с поддържането на ниска температура. Хладилните чанти помагат, но от опит знам, че не са напълно достатъчни.

Лично аз съм завършил езикова гимназия, но в паралелка с природонаучен профил. За съжаление нашите учители не обсъждат нашироко практическите приложения на тези дисциплини при пиенето на бира. Никой не ни обясни, че то е жадуваната кулминация на безброй физико-химично-биологични процеси. Като се започне от малцуването и ферментацията, които преобразуват скорбялата в етанол и се завърши с отварянето на капачката, което е практическо приложение на Архимедовия закон за лоста (особено ако я отваряш със запалка).

how-to-open-a-beer-with-a-lighter.WidePlayer[1]

F1.l1=F2.l2

 

И така, проблемът с изстудяването на бирата би могъл да се реши с химия, ако намерим проста, евтина и безопасна ендотермична реакция. Такава реакция съществува – разтварянето на амониев нитрат във вода:

NH4NO3 → NH4+ + NO3

И ако изразим проблема в числа, се получава следната задачка:

Средна температура на морската вода по южното българско Черноморие през лятото 24,7 °C
Идеална температура на бирата 6 °C
Вместимост на стандартна кофа 0,012 m3
Енергия, необходима за разтваряне на амониева селитра във вода 25,7 kJ/mol
Енергия, необходима за затопляне на 1 грам вода с 1 градус 4,186 J
Моларна маса на амониевата селитра 80,052 g/mol

Можем да пренебрегнем по-високата плътност на солената вода и да приемем стандартните 1000 kg/m3. Откъдето получаваме следното уравнение:

(24,7-6) . 4,186 . 0,012 . 106 . 80,052 : (25,7 . 103) ≈ 2 925,91

В крайна сметка се оказва, че 3 кг амониева селитра са достатъчни, за да охладят 12-литрова кофа вода до 6 градуса. Цената на тези 3 кг е около 2 лв.

После слагаме бутилките бира в студената вода, чакаме да се охладят, и пием. Все още не съм изпробвал тази теория на практика, но когато ми се удаде случай, ще споделя резултатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.