Skip to main content

Честна избирателна система

Тъй като пак се оказа, че избраните „народни“ „представители“ хич не представят народа и пак се заговори за промени в изборния кодекс, искам да предложа интелигентно и изпробвано решение за проста, но изключително ефективна промяна в избирателната система. Накратко, силно съм убеден, че решението за политическите проблеми на България се нарича „Единичен прехвърляем вот“ (https://en.wikipedia.org/wiki/Single_transferable_vote).

В какво се състои тази система? Вместо да обяснявам надълго и нашироко, ето ви проста картинка:

stv

Алгоритъмът за разпределяне на местата е малко по-сложен и можете да си го изчетете във връзката, която съм дал към Уикипедия.

Предимствата на тази схема са много:

  • пропорционално представяне – запазва се предимството на сегашната система – малцинствата не са изолирани както при мажоритарната система, а са представени в парламента.
  • запазване на вота – ако любимият ви кандидат не се класира, гласът ви не отива на боклука, а може да подкрепи някой от другите кандидати, предпочитани от вас.
  • възможност за преподреждане на листите – системата позволява запазването на партийните листи, но реалното гласуване е както за партии, така и за личности. Съставът на парламента се определя от народа, а не от партийните ръководства.
  • изпробвана система – в Ирландия се ползва за парламентарни избори от почти 100 години. Успешно е приложена в Шотландия, Австралия, Исландия, както и за местни избори в различни градове по света.
  • лесна за използване – ако предпочиташ да избереш само един кандидат, както досега, нищо не пречи да го направиш. Ако се колебаеш между повече от един, също е лесно да подадеш своя вот, достатъчно е да можеш да броиш и да пишеш цифрите.
  • лесна за въвеждане – имаме законодателна и техническа възможност да въведем тази система веднага. Не изисква промени в Конституцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.