Skip to main content

USB спри-тръгни

usb3_02_full[1] На всеки, който е достатъчно пристрастен към Интернет, рано или късно му се случва да върже лаптопа си към Голямата Мобилна Мрежа, за да се наслаждава на бърз нет на открито, независимо дали е из града на кафе или по Балкана за гъби.

Купих си и аз USB джаджа за 3G връзка преди години, когато ми се наложи да живея в общежитие, където интернет връзката беше отчайваща. От мобилния Интернет, за сметка на това, бях напълно доволен, пък и не беше скъп. До момента, когато пуснаха високоскоростната HSPA връзка и ми се скъсаха нервите.

Защо ми се скъсаха нервите, ще попитате вие? Ами защото секунди след като влезе в HSPA режим, бам! – връзката прекъсва, модемът се изключва и се рестартира, след което пак се включва и ни лук ял, ни лук мирисал ме пита за PIN.

Преинсталирах софтуер, разглабях и сглабях електроника, какво ли не правих, за да го накарам да работи нормално. Почти бях решил, че ми се е паднала дефектна бройка… докато един ден, както си ровех из Уикипедията, ми просветна.

Работата е там, че тези джаджи, за разлика от мобилните телефони, излъчват доста по-силен сигнал, защото не им се налага да пестят батерия. Затова често постигат по-добра скорост от обикновен телефон. И пак затова е нормално един 3G модем да загрее толкова, че да можеш да си топлиш ръцете с него в студените зимни дни.

Когато модемът засече хубав сигнал и премине във високоскоростен режим, може да се случи да дърпа толкова много ток, че USB-то да се претовари. Тогава устройството се изключва и „изчезва“. Същото може да стане и с други джаджи, които ползват повечко ток, например външни хард дискове.

Какво е решението? Има няколко възможности:

 • Пробвайте друг USB порт. Често на един компютър едновременно има портове, отговарящи на различни USB стандарти -USB 1.1, USB 2, USB 3… ако имате късмет, можете да попаднете на някой, който „дава“ повече ток.
 • Сменете си компютъра. Ако си търсите нова машинка, хубаво е да проверите дали има поне един USB3 порт на нея. Не се знае кога ще ви потрябва.
 • Ползвайте два порта. Съществуват кабелчета, които позволяват да свържете USB устройството към два порта едновременно (единия за данни, другия – за допълнително захранване).
 • Инсталирайте си нов USB порт. За лаптопи съществуват устройства, които се пъхат в ExpressCard слота и получавате високоскоростен USB3 порт. Обикновено тези устройства могат да се свържат с адаптерче за допълнително захранване.

One thought to “USB спри-тръгни”

 1. Привет. 🙂
  От доста време чета блога ти, но така и не се наканих да коментирам (само веднъж бях много близо.. за бирата).
  Така де, имам въпрос – би ли ми пратил малко повоче инфо за това на мейла ми? Макар да уча в Англия, майка ми реши, че е добра идея да ме прати в Щатите за лятото, а където са ме настанили интернета е ужасен и трябва да си прекарвам свободното време в McDonald’s. Ако има някакъв начин да не ми се налага да правя това, ще съм страшно благодарна.

  Мерси и наздраве. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.