Skip to main content

Копчетии и социалнa справедливост

maxresdefault Всеки, който има поне малко повече наблюдателност от средностатистическото стайно растение, е забелязал една особеност на женската и мъжката конфекция: при дамите копчетата са от лявата страна, а при господата – вдясно.

Хубаво де, но защо е така? Разбира се, в тези унисекс времена, за много модели дрехи не е съвсем ясно женски или мъжки са. Копчетата са удобен начин да направиш разлика. И все пак – защо женските копчета вляво, а мъжките вдясно? Що не, примерно, обратното?

Някои освен наблюдателни сме и любопитни, затова в такива случаи питаме Гугъл, за да си задоволим жаждата за знания. Различни източници посочват горе-долу един и същ отговор: мъжките копчета са вдясно, защото повечето хора са десничари и така, на теория, е малко по-удобно за закопчаване. Навремето жените, обаче, не са се обличали сами. Поне тези жени, които са могли да си позволят по-засукани дрешки, са имали и слугиня, която да им помага да ги облекат. Затова копчетата пак са отдясно, но от гледна точка на слугинята.

Така откриваме, че копчетата отляво са атавизъм, който отдавна не е актуален, а причината да са точно отляво е свързана едновременно с неравенството между половете и със социалното неравенство.

Но вчера, докато наблюдавах и разсъждавах върху мамологичния капитал на една приятелка, ме осени прозрение, което го няма в Гугъл – ами същия ред на разсъждения важи и при сутиените! От гледна точка на удобство и функционалност няма никаква логика сутиенът да се закопчава отзад. Все едно аз да си купя панталон с цип на задника – абсурдно е. Единствената логична причина закопчалката да се разположи там е, ако я закопчава някой друг (слугиня, майка, сестра, свекърва…)

Очевидно е, че това е обида към съвременната, независима жена. Ето защо предлагам нова феминистка кампания, от която ще спечелят и мъжете: дами, бойкотирайте сутиените, които се закопчават отзад! Избирайте модели, при които закопчалките са там, където ще можете много по-лесно да ги видите с очите си и да работите удобно с тях (ние също!). Такива модели има отдавна, но е учудващо, че още са по-скоро изключение, а не норма. Нека да използваме парадния вход, а не задния!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.