Skip to main content

eBay: как да спестим възможно най-много пари

В последно време често ми се случва да си купя някоя и друга употребявана джаджа от добрата стара Англия, защото тук просто не може да се намери или е безбожно скъпа. С времето успях да си изработя стратегия за пазаруване от eBay, която смятам за доста успешна и която бих искал да споделя с вас.

Защо на старо?

Има продукти, които на практика не се износват (освен на външен вид) и могат да работят десетки години без проблеми. Това важи особено за електрониката. В последната година съм купувал употребявани китарни ефекти, WiFi рутер, фотоапарат – подобни продукти, особено ако са от надеждна марка, могат да бъдат ползвани дълго, дълго време. А дефектите при производството обикновено се проявяват в първите дни, така че ако продуктът е в изправност, можете да сте сигурни, че ще си остане така – няма нужда да разчитате на гаранция от производителя. Разбира се, възможно е да попаднете на недобросъвестен продавач, но на мен не ми се е случвало никога, а пък eBay има рейтинг система и допълнителни мерки за защита на купувача.

По този начин можем да получим напълно качествен продукт на значително по-ниска цена, отколкото ако си го купим нов от магазина.

Защо от чужбина?

Защото пазарът в България е малък и търговците са принудени да си изкарват хляба с висока надценка, а не с висок оборот. На големите, богати пазари в Западна Европа и САЩ се продават много по-големи обеми стока и затова търговците могат да си позволят да намалят надценката (и го правят, за да не ги издуха конкуренцията).
Пазарът на нови стоки влияе и върху пазара на употребявани стоки – ако цената в магазина е по-ниска, цената на старо също ще е по-ниска. Така често излиза по-изгодно да си купиш нещо от чужбина и да му платиш доставката, вместо да го търсиш в България.

Защо от Великобритания?

uk-flag[1] Както казах, обикновено пазарувам от ebay.co.uk по няколко причини:

 • Великобритания е страна от Европейския съюз, тоест ако получавате пратка оттам, тя не минава през митница. Така избягвате всякакви разправии с митническата бюрокрация, а те са нещо много тегаво, по-добре да не си ги причинявате.
 • Великобритания е много голям пазар, а по-горе ви обясних защо големият пазар дърпа цените надолу.
 • Там говорят английски, което лично за мен е плюс, защото разбирам езика добре и мога да се ориентирам в обявите и да общувам свободно с продавачите.
 • Има фирми, които ви позволяват да си направите „виртуален адрес” в Англия, където да получавате стоките си и да ви ги препращат у дома в България. По този начин избягвате да рискувате да се занимавате с пощите, а и получавате достъп до повече стоки, защото много продавачи не искат да изпращат в чужда страна. Аз лично ползвам услугите на donesimi.com, на които искам да направя малко безплатна реклама тук, защото съм много доволен от тях и смятам, че предлагат най-доброто съотношение цена/качество на услугата.
 • Пазаруването от Острова има само един дребен недостатък за някои стоки – както знаете, там ползват различен тип контакти. Та ако ще си купувате нещо с щепсел, ще ви трябва преходник, който обаче лесно се намира и струва само няколко лева.

  1. Избор на продукт

  Разбира се, за да си купите нещо, първо трябва да знаете какво точно искате. Пример: наскоро реших, че ми трябва нов, качествен фотоапарат, от марка с добра репутация, със сменяема оптика, богат набор от аксесоари на пазара, възможност за ръчен контрол върху всички настройки и сензор с еди-колко си мегапиксела и еди-каква си чувствителност. Дни наред четох ревюта, зяпах снимки, сравнявах параметри и тъй нататък, и накрая се спрях на Canon EOS 550D.

  2. Ново или старо?

  Първо е добре да видим каква е цената за чисто нов продукт. Затова отиваме на ebay.co.uk и в полето за търсене въвеждаме това, което ни трябва. Натискаме „Search”.

  1

  Получаваме страница с резултати. Тъй като в търсенето често излизат разни аксесоари и други свързани продукти, добре е да ограничим търсенето по категория, като изберем съответната категория от списъка вляво (в случая – “Digital cameras”).

  2

  След това ограничаваме още повече търсенето, като избираме филтъра: „Condition: New”, “Buying formats: Buy it now” и „Location: UK only” (последното – за да не виждаме стоки от другия край на света, на които им отнема месец да пристигнат, и които, както споменах по-горе, трябва да минат през митница).

  3

  За да видим най-евтиното предложение, при подреждането на обявите избираме „Price: lowest first”.

  4

  Ако това предложение е по-евтино от цената в България, и ако ни се струва достатъчно изгодно, то може направо да изберем офертата и да не се занимаваме с наддаване за употребявани стоки. В такъв случай нашето приключение приключва дотук. Но ако искаме да спестим още пари, продължаваме нататък…

  3. Определяне на пазарната цена

  Ако нашият продукт е достатъчно масов, то е сигурно, че ще намерим многобройни търгове за употребявани бройки. При много наддавания в eBay спечелилият търга плаща повече от реалната пазарна цена, защото няма необходимия опит или нужното търпение. А за да видим каква е реалната цена, трябва да погледнем вече приключилите търгове.

  Затова повтаряме търсенето, но този път включваме други филтри – „Auctions only” и “Completed listings”. Отново подреждаме по цена.

  5

  При успешно приключила продажба цената се изписва в зелено, затова игнорираме обявите, където тя излиза в червено. Останалите преглеждаме внимателно. Най-отгоре вероятно ще излязат обяви за продукти, които имат нужда от поправка – игнорираме и тях. Първата в списъка успешно продадена стока без значителни дефекти определя най-ниската пазарна цена.
  Към тази цена е разумно да добавим малко отгоре (например ако избраната от нас цена е £300, бихме могли да наддаваме до £320).

  4. Наддаване

  И така, вече имаме голямо предимство: знаем точно какво искаме и колко сме готови да платим за него. Повечето от купувачите в eBay не могат да се похвалят с това. По тази причина, както вече казах, при наддаването понякога те губят търпение и надуват цените над естествения им минимум.

  Сега най-после можем да потърсим обяви, където да се включим като потенциални купувачи. Пускаме поредно търсене, този път – с филтър по цена (въвеждаме в съответното поле максималната цена, която сме си определили). При сортирането пък избираме „Time: ending soonest”, за да видим първо търговете, които приключват в близките часове и дни.

  6

  Не обръщайте внимание на моментната цена в наддаването – тя така или иначе е временна. Важното е да не превишава предварително избраната граница.

  И така, бихме могли да изберем първата обява в списъка (отново е важно да видим дали продуктът няма дефекти) и веднага да подадем заявка за нашата максимална цена – по този начин сайтът автоматично ще наддава вместо нас, освен ако цената не премине избраната граница. Но по този начин даваме на другите участници в търга сигнал за намеренията си, което намалява нашето предимство, което току-що описах. Затова е по-разумно да запазим линк към избраната обява, след което да си запишем деня и часа, когато търгът приключва (внимавайте за часовата разлика между София и Лондон!) и да подадем същата заявка, но в последните секунди.

  Така ако имаме късмет, ще успеем да купим това, което ни трябва, на предварително определената ниска цена, или дори по-евтино!

  Но ако междувременно наддаването по обявата премине нашата пределна граница, просто повтаряме търсенето и си избираме друга обява.

  Процедурата ми е дълга и педантична (алкохолът и икономическото образование не прощават!), но обикновено си струва. Ако искате – пробвайте, и ако действително спестите малко от вашите пари, честно заработени с кръв, пот и сълзи… може да черпите една бира 🙂

One thought to “eBay: как да спестим възможно най-много пари”

 1. Браво за интересното и много полезно упътване и съвети в дебрите на онлайн търговията. Единствено не съм съгласен с Вашата фирма за доставка, www/gabco.org са по-евтини и имат два склада за раздаване в София и не е необходимо да използваш куриер./Естествено ако клиента е от София/, а доставките са максимум за 7 дни. Разбира се всеки си има неговите предпочитания. Още веднъж-адмирации за Вашия труд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.