Skip to main content

Синият Интернет и безсънните нощи

250px-Hot_metalwork[1] Както знаем, ако сме си учили по физика в гимназията, всяко топло тяло излъчва енергия под формата на електромагнитни вълни. В зависимост от температурата преобладават по-дълги или по-къси вълни. И ако тялото е много топло, то започва да излъчва достатъчно енергия в спектъра на видимата светлина и ние можем да видим как то се нажежава до червено, а после и до бяло. Затова слънцето свети – защото там е много жега!

Тия приказки за физиката ви ги разказвам, за да ви обясня с какво се различават от слънцето разните осветителни тела, с които сме свикнали – огъня, свещта, стандартната електрическа крушка. Всички тези неща светят, защото топлят. Но те далеч не са чак толкова горещи, колкото слънцето. Затова излъчват вълни с по-ниска честота, които ние виждаме като леко жълтеникава светлина. За разлика от тях, дневната светлина съдържа повече синьо в себе си – погледнете небето и ще видите колко много е това синьо…

sun-in-blue-sky[1] Пък се оказва, че синята светлина е основният фактор, по който животинските организми си сверяват часовника. И понеже ние сме си баш животни, нашият организъм също разчита на синия цвят, за да различи деня от нощта. Когато синьото изчезне, започваме да произвеждаме разни приспиващи хормони. Когато синьото се появи, се разбуждаме.

Работата е там, че екраните на съвременните компютри, телефони, телевизори и таблети излъчват светлина, близка по състав до слънчевата. Когато ги ползваме вечер, можем да видим синкавия им блясък. Цветът на тези екрани пречи на организма да се подготви за сън. Затова не е хубаво да киснеш в Интернет преди лягане – после като си легнеш, има риск да се въртиш около час, преди най-накрая да заспиш.

flux-shot[1] И тук идва на помощ една проста и гениална програмка, наречена f.lux. Тази програмка след залез слънце автоматично пренастройва цветовете на екрана към по-нормалния „вечерен” жълтеникав нюанс. В първите 1-2 минути изглежда леко странно, но окото бързо привиква към новия цвят и можеш да си ползваш компютъра без проблем.

От известно време ползвам тази програмка и съм доста доволен. За да си предпазите очите от изморяване и да не си нарушавате съня, може и вие да опитате f.lux за Windows, Mac, Linux или iPhone/iPad.

Сладки сънища! =)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.