Skip to main content

Изкуството да си поспиваш

HPIM4837 Сънят е изкуство. Оказва се – и наука.

Всички знаят, че спането е полезно за мозъка. През студентските години имах възможност да изпитам това върху себе си. Всеки път, когато ми се налагало да уча за изпит, съм забелязвал, че само 5 минути след като затворя учебника, ми е малко трудно да си припомня нещата, които съм учил току-що. Но за сметка на това, на следващия ден всичко веднага ми изниква в главата без никакви усилия. В един момент ми светна, че това е заради спането – през нощта всичката информация някак си се подрежда и на сутринта е готова за бързо и лесно „вадене от склада“. Оттогава използвам този трик – много по-добре е да си прочетеш материала и после да се наспиш, отколкото да прекараш безсънна нощ и да се мъчиш да зазубриш и преговориш всичко.

Оказва се обаче, че не е задължително да се спи по цяла нощ – и по-кратко похъркване също може да е полезно. Разни мъдри учени са открили, че даже и най-кратката дрямка подобрява сериозно работоспособността. Затова разни напредничави работодатели, като Гугъл например, са нацвъкали ей такива неща в офисите си:

the-energypod-harnesses-science-and-nasa-technology-to-create-a-space-within-a-space

И така, ето какво казва науката за следобедната дрямка.

Кога?

Не по-късно от 4 следобед. Иначе рискувате да си развалите съня през нощта.

Колко?

Според едно проучване в Австралия, ако е за освежаване, най-добре е да дремнете точно 10 минути. След тази 10-минутна дрямка хората ставали по-жизнени и будни, а ако спели по-дълго, им трябвало малко допълнително време, за да се събудят както трябва.

Обаче ако искате да си освежите паметта, ще са ви необходими от 60 до 90 минути. Който спи по толкова, по-лесно си припомня лица и факти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.