Skip to main content

Домашно пиво (2)

И така, продължавам историята с картинки на тема „бира у дома“ 🙂

След края на първата част получихме бидон, където са смесени вълшебните съставки – вода, малц, хмел и мая. Ако всичко е станало както трябва, когато оставим тази вълшебна смес на стайна температура, полезните микроорганизми ще започнат доволно да се размножават в сладкия сок, като разграждат захарите и произвеждат два основни продукта – въглероден диоксид и етанол.

Етанолът ни трябва, щото не щем безалкохолна бира, нали. Въглеродният диоксид засега не е важен. На по-късен етап ще е полезен, защото прави мехурчета, но за целта трябва бирата да е в бутилки под налягане. Така че за момента можем да оставим този газ да си излиза в атмосферата на воля.

Най-често точно по това си личи, че ферментацията набира скорост. Около 12 часа след добавянето на маята, вероятно аеротапата ви ще започне да бълбука и ще излизат мехурчета. Но ако това не стане, не се отчайвайте! Понякога процесът е по-спокоен и тих, и не дава външни признаци.

Затова единственият начин да се разбере дали бирата е готова е като измерваме нейната плътност. Захарта е по-плътна от алкохола и затова готовата бира „олеква“. Така че, когато нямаме външни признаци за ферментация (мехурчетата са спрели да бълбукат, или пък никога не са почвали), просто източваме малко бира (като отново внимаваме да не заразим сместа с бактерии отвън) и я мерим с ареометър:

2013-03-22-355

Това ни дава и уникалния шанс да опитаме произведението си на вкус. Както казах, на този етап бирата не е газирана, така че не е много приятна за пиене, но веществата, които ѝ придават аромат, вече са готови.

Плътността, която търсим, отново зависи от рецептата. Някои бири са по-плътни, други – по-редки. Като правило, най-добре е да се измери два дни поред. Ако плътността е в желания диапазон и не се променя, значи ферментацията е приключила.

Това мерене е важно, защото ако бутилираме бирата, пък тя още не е спряла да ферментира, може да има БУМ! Но като проверяваме с ареометъра, сме сигурни, че всичко е точно. И когато ферментацията най-после е готова, можем да затваряме в бутилки. За тях ще ви разкажа в следващата част…

2 thoughts to “Домашно пиво (2)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.