Skip to main content

Домашно пиво (1)

pivo2 Понеже всеки, когото черпя с моята домашна биричка, автоматично почва да ме разпитва как точно я правя, реших да постна цялата история тук, под формата на разказ с картинки. Така вместо да обяснявам надълго и нашироко, просто мога да раздавам линкове =)

Всъщност тази бира не е 100% домашна, защото е от „полуфабрикати”. Започвам от готови консерви с малцов екстракт и добавен хмел. Някой ден искам да пробвам и пълната пивоварска процедура – да си набавя малко ечемик и да направя всичко сам. Но засега я карам по лесната процедура.

И така, въпросните консерви (както и допълнително оборудване) могат да се поръчат от вносител (http://www.birata.net/). Към тях има също пакетче мая и инструкции. Вътре съдържат кило и половина гъст сироп и изглеждат ето така:
diabolo-small1

Съдържанието на консервата е много гъсто и първо се стопля на водна баня, за да омекне.
2013-03-15-344

Докато се топли, взимам си кофата за бироправене и я измивам добре. Може да се ползва всякакъв чист бидон, дамаджана и т.н., стига да може да се затвори плътно с аеротапа.
2013-03-15-348

Освен да се почисти, всичкото оборудване трябва и да се дезинфекцира хубаво, защото всякакви външни микроорганизми могат да вкиснат бирата, ако попаднат в сместа. Има различни препарати за тази работа. Аз лично ползвам слаб разтвор на водороден пероксид (4 чаени лъжички кислородна вода в половин литър вода). С него трябва да се изплакне кофата и абсолютно всичко, което ще влезе в контакт с бъдещата бира (лъжички, шпатули и т.н.)
2013-03-15-346

Следващата стъпка е да се свари вода, към която обикновено се добавя и захар (според рецептата). Тази смес се изсипва в кофата и се смесва със сиропа от консервата.
2013-03-15-350
2013-03-15-352

Отделно си приготвям още половин чашка вряла вода, която ще ми трябва за после.
2013-03-15-351

След това в кофата се добавя и студена вода. Количеството пак зависи от рецептата. Повече вода – повече бира. По-малко вода – по-силна бира. Когато сипвам водата, я изливам отвисоко, за да се разбълника повече сместа. По този начин вътре се разтваря повече кислород, което помага на ферментацията.
2013-03-15-354

Чакам чашката вряла вода да изстине. В нея ще разтворя маята. Водата трябва да е хладка, за да не убие дрождите. Опитвам температурата (отново задължително с дезинфекцирана лъжичка). Горната устна е най-чувствителна на горещо.

Когато водата вече не пари, сипвам вътре маята на прах, без да разбърквам, и чакам 15 минути. След това я пресипвам внимателно в кофата.

При ферментацията отново трябва сместа да се пази от външни микроби. Също така се отделя голямо количество въглероден диоксид. Затова е нужна аеротапа, която да позволява на газовете да излязат, но без нищо да влиза. В аеротапата се слага малко спирт или вода.
03_18_2007_airlock_mlf[1]

Това е първата стъпка от правенето на домашна бира. След това трябва да се следи ферментацията, бирата да се бутилира, малко да отлежи, а накрая идва най-приятното – пиенето. Подробности за всички тези етапи ще ви разкажа скоро.

3 thoughts to “Домашно пиво (1)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.