Skip to main content

Дилъри-данъкоплатци

TaxStampsingle110407 Докато се мотах и четох глупости из нета, се натъкнах на закон, който под една или друга форма важи в около 20 американски щата, и изглежда като излязъл от управата на Анкх-Морпорк.

Забранено е да се продават наркотици, гласи законът. Дотук – нищо ново. Но освен че е забранено да се продават наркотици, също така е забранено да се продават наркотици без бандерол!

Някой гениален законодател е решил, че нелегалната търговия също може и трябва да се облага с акциз. И ако те хванат да продаваш дрога, ще си „спечелиш“ не само наказателно дело, но и административно – за неплащане на данъци. Освен ако, разбира се, не си лепнал съответните бандероли на дрогата – по тарифа, която варира от няколко долара за грам марихуана до две стотачки за кокаин. Щатската администрация услужливо е предоставила начин такива бандероли да бъдат закупени при гарантирана анонимност.

Тази практика е забавна и позволява на хората да си вземат от любопитните хартийки с колекционерска стойност. Но освен това, въпреки че де факто утежнява наказанието, според мен тя дава силен коз в ръцете на защитниците на узаконяването на дрогата, защото по този начин рязко разграничава търговията с наркотици от другите престъпления и в известен смисъл я приравнява с обикновена търговска сделка. Все пак би било съвсем различно държавата да въведе „данък кражба“ и „данък убийство“, след което да залага в годишния си бюджет очакваната печалба от тези „дейности“, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.