Skip to main content

Човешки истории: (4) Никодим и малките зелени човечета

Никодим беше мъж в разцвета на силите си. Радваше се на добро здраве, имаше доходен бизнес в сферата на картофите и притежаваше хубава къща на два етажа в най-китното село на Балканския Полуостров. Там живееше със своята мила жена и две прекрасни деца.

– Не съм щастлив – жалваше се Никодим всяка вечер в кръчмата на най-китното село на Балканския Полуостров. – Толкова години живея и още не съм се запознал с малко зелено човече!

Всеки месец Никодим четеше реномираното списание „Близки срещи от третия вид”. Там пишеше колко много хора познават малки зелени човечета.

– Толкова много хора са срещали малки зелени човечета, а аз не! Какво не харесват в мен? Сигурно нарочно ме отбягват! – оплакваше се Никодим.

Хората в кръчмата на най-китното село на Балканския Полуостров се опитваха да му кажат, че и те не са срещали малки зелени човечета. Някои дори имаха теория, че малки зелени човечета не съществуват. В селските кръчми можеш да чуеш всякакви теории.

– Никодиме, ти си мъж в разцвета на силите си! – казваше приятелят му Спиридон. – Радваш се на добро здраве, имаш доходен бизнес в сферата на картофите, притежаваш хубава къща на два етажа, живееш с твоята мила жена и две прекрасни деца! Какво повече ти е нужно? Престани с тези малки зелени човечета!
– Ти не разбираш, Спиридоне! – тъжно казваше Никодим и омърлушено си поръчваше още една ракия.

С годините Никодим се пропи от мъка. Лекарите му повтаряха, че е пред цироза. Жена му повтаряше, че е пред развод. Но той само отговаряше:
– Ако се запозная с малко зелено човече, ще съм щастлив. Тогава ще спра да пия. Сега нямам за какво да живея.

Приятелят му Спиридон го накара да тича сутрин за здраве, като му каза, че в гората може да има малки зелени човечета. Благотворното въздействие на планинския въздух все пак отлагаше цирозата и развода.

Една сутрин, докато тичаше в гората за здраве, Никодим видя на пътеката срещу него едно малко зелено човече.
– Здрасти! – ухили се малкото зелено човече.
– Ааааа! – извика уплашено Никодим и панически побягна в обратната посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.