Skip to main content

Човешки истории: (3) Баба Станка и вълкът

Наближаваше новата година. Баба Станка беше поканила на гости тримата си внуци – Червената Шапчица, Зелената Барета и Синята Каска. За тях тя беше направила прочутата си благоуханна баница с късмети.

Изведнъж през вратата влезе един вълк, защото баба Станка беше забравила да заключи. Вълкът каза на баба Станка:
– Бабо Станке, дай баницата или ще те изям!
Баба Станка нямаше избор и му даде цялата баница. Вълкът я взе, отнесе я в бърлогата си и я изяде. Паднаха му се всички късмети, защото цялата баница беше у него.

След това баба Станка направи нова благоуханна баница с късмети. Пак беше забравила да заключи вратата и вълкът отново влезе.
– Бабо Станке, дай баницата или ще те изям!
Баба Станка отново му даде баницата. Вълкът я взе, отнесе я в бърлогата си и я изяде. Пак му се паднаха всички късмети.

– Аз ще надхитря този вълк! – каза баба Станка. – Сега ще направя гадна баница с гадни късмети и той като ми я вземе пак, ще му е гадно!
Когато баницата беше готова, вълкът влезе през отключената врата и пак каза:
– Бабо Станке, дай баницата или ще те изям!
Баба Станка отново му даде баницата. Вълкът я взе, отнесе я в бърлогата си и я изяде, от което му стана гадно. Пак му се паднаха всички късмети, но този път бяха гадни.

– Сега ще направя още по-гадна баница с още по-гадни късмети! – каза си баба Станка. – Така ако този нахал пак дойде, ще му е още по-гадно!
Вълкът отново влезе и взе гадната баница. Отнесе я в бърлогата си и я изяде с все късметите. От гадната баница и гадните късмети той получи киселини и бе откаран в „Пирогов”, където бе подложен на баницектомия.

– И сега ще направя най-гадната зловонна баница, която някога съм правила, за да умре от гнус тъпия вълк! – победоносно заяви баба Станка и направи една наистина отвратителна баница.

Баницектомията на вълка обаче продължи много дълго и той не успя да дойде пак, за да вземе още веднъж баницата на баба Станка. Вечерта дойдоха нейните внуци и те трябваше да ядат от зловонната баница.

Червената Шапчица каза, че вълкът трябва да бъде сурово наказан, защото заради него тя е трябвало да яде зловонна баница. Зелената Барета възрази, че баба Станка сама си е виновна, задето не е заключила вратата, вместо да прави гадни баници. Синята Каска не взе отношение в спора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.