Skip to main content

Адски транспорт: there’s an app for that!

avtobus
Страхотен фен съм на всякакви хитри технологии, които улесняват придвижването ми от точка А до точка Б. Не, няма да съм поредния, който дрънка умнотии за Uber. Ще дрънкам за нещо по-старо и просто – автоматичното изчисляване на маршрут с градски транспорт.

Като казвам старо, имам предвид доста старо. Авиокомпаниите ползват подобен софтуер от около 50 години, когато компютрите са тежали по няколко тона. Вкарваш куп разписания и машината ти смята как да стигнеш от Горно Уйно до Долно Нанагорнище най-бързо и къде трябва да се прекачиш. Алгоритъмът за градски автобуси, трамваи, метро и тъй нататък, е почти същият като за самолетите. Всеки по-голям град в развитите страни си има Интернет страница, която позволява изчисляване на маршрут.

И така, през 2015 в европейската столица София все още чакаме ЦГМ да даде възможност на хората да си планират с компютър маршрута от един адрес до друг.
Официалното им приложение се разработва по някакъв европейски проект, в момента е в „тестова фаза“ и е абсолютно неизползваемо.

Добре, че са украинците!

Имах късмета да попадна на Easyway – украински проект, който явно се опитва да пробие и на други места в Източна Европа. На техния сайт или с техните приложения за Андроид и Ябълка може да се изчислява маршрут с градски транспорт от един до друг адрес в София, Варна, Пловдив, Бургас и Плевен.

Бачка идеално, казва ти даже цената на пътуването, и освен стандартния градски транспорт включва и маршрутките! Много съм доволен и затова бързам да споделя откритието с всеки, който ми чете пращулките тук 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.