Skip to main content

4G за всички?

4g От няколко дни съм в авангарда на новите технологии – ползвам LTE за основна Интернет връзка вкъщи.

Докарах го дотам, тъй като в Милано живея в студентско общежитие, където нямам възможност да опъвам кабели. Има обща кабелна мрежа, но когато няколко хиляди студенти я ползват едновременно… този Интернет не става за нищо. Може да си чакаш 10 минути, за да отвориш един сайт.

И тъй като по принцип съм скромен консуматор – нито тегля филми, нито нищо – реших да ида при оператора с най-добро покритие и да видя какво ще ми предложи. „Най-мощната“ оферта беше план с 10 GB на месец и прецених, че ще ми свърши работа. Речено – сторено, и засега съм супер доволен.

Реалната скорост достига към 10 Mbit/s, което за Италия е чудесно постижение – по-бързо от повечето ADSL услуги, които ползват нормалните хора, и то почти на същата цена. Само дето го има това досадно ограничение на трафика…

Това ме наведе на дълбоки мисли – дали скоро ще можем да очакваме наистина неограничен, бърз мобилен Интернет, който да направи ненужни кабелите до дома?

Може би да, може би не. Сегашният капацитет на мрежата е крайно недостатъчен, за да се ползва масово. Радвам се на такава скорост единствено защото засега много малко хора ползват LTE и мрежата е сравнително свободна. Затова е и ограничението на трафика – ако се премахне, ще седнем много маймуни на клона и мрежата няма да издържи.

Но след години? Японците, които са създали този стандарт, са успели експериментално да постигнат скорост от 5 Gbit/s. Това е теоретичният максимум, до който след 3-4 години може би ще се доближим, стига да бъдат заделени и лицензирани достатъчно честоти (това беше целта на спирането на аналоговата телевизия – да се освободят честоти за други цели).

В София има около 900 базови станции и около 460 000 жилища. Ако всяка от тях при добри условия поддържа тези 5 Gbit/s, или поне половината, по груби сметки за всеки дом теоретично може да се осигури интернет със скорост, напълно достатъчна за домашна употреба и съизмерима с реалната (не рекламираната) скорост, предлагана от много кабелни доставчици. Останалото е въпрос на конкуренция – веднъж да се покрият инвестициите за добра мрежа и у хората да бъде събуден интерес към услугата, и цените ще паднат.

Това може да доведе и до революция в цените за разговори. Ако мобилната мрежа достигне капацитет, съизмерим с кабелната, може да се очаква и пазарът да се приспособи и да станем свидетели на неща, немислими днес – например безплатни мобилни разговори с цяла Европа без ограничение на минутите…

Прекален оптимист ли съм? Не знам. Ще видим някъде към 2025…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.