Skip to main content

10 тактики срещу неспирното дрънкане

non-stop-talker_8-most-annoying-people-in-the-gym[1] Случвало ли ви се е да седите някъде с компания, и някой от компанията да обсебва разговора? Да не млъква, да повтаря абсурдните си мнения, да не позволява на останалите да му противоречат и да изложат логичните си аргументи?

Досадно, нали?

Същото нещо, но в много по-голям мащаб става, когато огромен процент от медиите в една страна са собственост на една и съща приятелска и роднинска група. На практика никой друг не може да си каже мнението. Както една фирма сама се хвали на своя корпоративен сайт:

„Водещ холдинг в българската медийна индустрия, Нова българска медийна група няма аналог на местния пазар. С над 220 000 броя вестници дневно холдингът обхваща основния процент от активното население на страната.“

Опалянка.
И ся ко праим?

Първо, тургаме си разширението ignorepeevski за Chrome, Firefox или Opera. То показва предупредително съобщение, преди да влезете в сайтовете, притежавани от Делян Пеевски, майка му на Пеевски, Николай Бареков и компания (дружно известни сред народа под шеговитото название ПрасПрес).

При възможност и желание, повтаряме операцията на компютъра на мама, тати, чичо, леля, братчеда, гаджето и други. С тяхно позволение, разбира се.

Второ, подписваме Eвропейската инициатива за медиен плурализъм. Откакто влезе в сила Лисабонския договор, европейските граждани могат директно да правят предложения за закони, които да важат в целия ЕС – стига да се съберат достатъчно подписи. И понеже, нали, се водим и ние европейски граждани, значи и ние можем да го правим това упражнение.

Тази инициатива е международна, но на практика е издигната основно от италианци, след като им писнало Берлускони – собственик на повечето телевизии и вестници в страната – да си прави пропаганда и да си печели избори както си ще. И затова искат да забранят със закон такива монополи в медиите, както и медийни магнати да заемат държавни постове. Напоследък българите сме сред най-активните в подкрепата за инициативата.

Подписва се ей тук, на сайта на Европейската комисия. Искат ЕГН-та и други разни, но не вярвам ЕК да злоупотреби с личните ви данни, така че споко. Аз подписах миналата година и нищо ми няма!

Тази операция отново се повтаря от мама, тати, чичо, леля, братчеда, гаджето и други. С тяхно позволение, разбира се.

Трето, четвърто, пето, шесто, седмо, осмо, девето и десето няма – сори, излъгах ви с бройната система. Просто мечтаех да си туря заглавие като в Cosmopolitan. Виждате ли колко е лесно човек да се изманипулира медийно? Обаче можете и сами да си измислите свои тактики. Бъдете активни, проучвайте, питайте, протестирайте, мислете. Ако не управляваш живота си, някой друг ще го направи вместо теб.

Айде, цъкайте по линковете! За вас съм ги сложил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.