Skip to main content

Дилъри-данъкоплатци

TaxStampsingle110407 Докато се мотах и четох глупости из нета, се натъкнах на закон, който под една или друга форма важи в около 20 американски щата, и изглежда като излязъл от управата на Анкх-Морпорк.

Забранено е да се продават наркотици, гласи законът. Дотук – нищо ново. Но освен че е забранено да се продават наркотици, също така е забранено да се продават наркотици без бандерол!

Някой гениален законодател е решил, че нелегалната търговия също може и трябва да се облага с акциз. И ако те хванат да продаваш дрога, ще си „спечелиш“ не само наказателно дело, но и административно – за неплащане на данъци. Освен ако, разбира се, не си лепнал съответните бандероли на дрогата – по тарифа, която варира от няколко долара за грам марихуана до две стотачки за кокаин. Щатската администрация услужливо е предоставила начин такива бандероли да бъдат закупени при гарантирана анонимност.

Тази практика е забавна и позволява на хората да си вземат от любопитните хартийки с колекционерска стойност. Но освен това, въпреки че де факто утежнява наказанието, според мен тя дава силен коз в ръцете на защитниците на узаконяването на дрогата, защото по този начин рязко разграничава търговията с наркотици от другите престъпления и в известен смисъл я приравнява с обикновена търговска сделка. Все пак би било съвсем различно държавата да въведе „данък кражба“ и „данък убийство“, след което да залага в годишния си бюджет очакваната печалба от тези „дейности“, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.