Skip to main content

4G за всички?

4g От няколко дни съм в авангарда на новите технологии – ползвам LTE за основна Интернет връзка вкъщи.

Докарах го дотам, тъй като в Милано живея в студентско общежитие, където нямам възможност да опъвам кабели. Има обща кабелна мрежа, но когато няколко хиляди студенти я ползват едновременно… този Интернет не става за нищо. Може да си чакаш 10 минути, за да отвориш един сайт.

И тъй като по принцип съм скромен консуматор – нито тегля филми, нито нищо – реших да ида при оператора с най-добро покритие и да видя какво ще ми предложи. „Най-мощната“ оферта беше план с 10 GB на месец и прецених, че ще ми свърши работа. Речено – сторено, и засега съм супер доволен.

Реалната скорост достига към 10 Mbit/s, което за Италия е чудесно постижение – по-бързо от повечето ADSL услуги, които ползват нормалните хора, и то почти на същата цена. Само дето го има това досадно ограничение на трафика…

Това ме наведе на дълбоки мисли – дали скоро ще можем да очакваме наистина неограничен, бърз мобилен Интернет, който да направи ненужни кабелите до дома?

Може би да, може би не. Сегашният капацитет на мрежата е крайно недостатъчен, за да се ползва масово. Радвам се на такава скорост единствено защото засега много малко хора ползват LTE и мрежата е сравнително свободна. Затова е и ограничението на трафика – ако се премахне, ще седнем много маймуни на клона и мрежата няма да издържи.

Но след години? Японците, които са създали този стандарт, са успели експериментално да постигнат скорост от 5 Gbit/s. Това е теоретичният максимум, до който след 3-4 години може би ще се доближим, стига да бъдат заделени и лицензирани достатъчно честоти (това беше целта на спирането на аналоговата телевизия – да се освободят честоти за други цели).

В София има около 900 базови станции и около 460 000 жилища. Ако всяка от тях при добри условия поддържа тези 5 Gbit/s, или поне половината, по груби сметки за всеки дом теоретично може да се осигури интернет със скорост, напълно достатъчна за домашна употреба и съизмерима с реалната (не рекламираната) скорост, предлагана от много кабелни доставчици. Останалото е въпрос на конкуренция – веднъж да се покрият инвестициите за добра мрежа и у хората да бъде събуден интерес към услугата, и цените ще паднат.

Това може да доведе и до революция в цените за разговори. Ако мобилната мрежа достигне капацитет, съизмерим с кабелната, може да се очаква и пазарът да се приспособи и да станем свидетели на неща, немислими днес – например безплатни мобилни разговори с цяла Европа без ограничение на минутите…

Прекален оптимист ли съм? Не знам. Ще видим някъде към 2025…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.