Skip to main content

Тъжни новини

cryinghop.png
Световната икономика си *** майката. Не стига, че имам нещастието да получавам заплата в долари и да я харча в евро, ами глобалните пазари през 2008 готвят пореден удар, който ще се отрази персонално върху моята светла личност.

Ето я и историята… В началото на 90-те години се е произвеждал много хмел. Твърде много даже. Толкова много, че доста от реколтата не е могла да бъде използвана и е запазена под формата на екстракт (който е доста дълготрайно нещо, може да издържи години ако се складира като хората). Та в продължение на дълги години, наличието на толкова много екстракт от хмел е подбивало цените на световните пазари. Фермерите, естествено, не са имали голяма далавера да гледат хмел и са използвали земите си за по-печеливши култури. И това е продължило до миналата година, когато се е получило доста неприятно стечение на обстоятелствата…

Първо, отглеждания хмел е намалял повече от два пъти от 1992 до 2007.
Второ, кофти времето в Европа е унищожило около 30% от реколтата в Чехия, Словакия и Словения, които са сравнително големи производители.
Трето… запасите от екстракт най-накрая свършиха.
Четвърто… покачването на жизнения стандарт в Китай (където живее една пета от земното население) води, напълно логично, до повишено потребление на бира сред китайците.

Ефектът е, че в целия свят няма достатъчно хмел, за да се покрие потреблението, което означава, че през 2008 бирата ще поскъпне.

Пийте, докато е евтино!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.