Skip to main content

Трасиране на изображения за кеф и разнообразие

Както всички знаем, компютрите работят с числа. Всеки вид информация, която записваме на компютъра, представлява една поредица от числа, които закодират нещо. А когато искаме да кодираме картина в компютърната памет, съществуват два начина да го направим. Първият е така нареченото растерно изображение, при което картината се разделя на милиони малки квадратчета и цветът на всяко квадратче се превръща в число. Вторият начин се нарича векторно изображение, където няма просто квадратчета, а цялата картина се описва математически като съвкупност от всякакви геометрични обекти с различна големина, цвят и форма.

Снимките на реални обекти са твърде сложни, за да се опише математически всяка форма в тях. Затова при тях се ползват растерни изображения – датчикът на цифровия фотоапарат записва цвета в милиони точки, и резултатът се запазва във файл. Недостатъкът го знаем всички – при голямо увеличение на снимката, квадратчетата започват да се виждат.

По-простите рисунки обаче са идеален кандидат за векторни изображения. Те могат да се увеличават до безкрайност, позволяват да се отделят обектите от фона или да се променят цветовете им, защото са съставени не от квадратчета без връзка помежду им, а от „виртуални“ щрихи с молив или четка.

Преобразуването от векторни в растерни картинки е лесно – все едно правим фотографска снимка на живопис. Затова по-често в Интернет се използва растерният формат, освен в специални случаи. Обратното преобразуване е доста по-трудно и обикновено трябва да се извърши от професионалист. Все пак ако изображението е подходящо, съществува софтуер, който може да го направи автоматично – това се нарича „трасиране“. Има софтуер, който върши тази работа, а може да се направи и онлайн – примерно сайтът Vector Magic позволява да трасирате една картинка безплатно, а ето тук можете да трасирате и повече от една.

По този начин можете да преобразувате картинки за печат в по-голям формат и от тях да си правите плакати, тениски, и каквото ви душа иска.

trace1

trace2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.