Skip to main content

Малко полезна информация за българите, които искат да гласуват в чужбина

Малко полезна информация за българите, които искат да гласуват в чужбина

Понеже тази информация не ми се стори особено лесна за намиране, ще пробвам да обясня кратко и ясно какво трябва да направим, за да гласуваме извън България.

1. Избори за европейски парламент (7 юни 2009)

Ако имаш постоянно местожителство в друга държава от ЕС (с всичките му документи) можеш на избраната от местните власти дата да гласуваш за местните кандидати. Разбира се, така губиш правото да гласуваш за българските кандидати.

Ако предпочиташ да гласуваш за нашите си политици, можеш да го направиш в някои от българските посолства или консулства (за съжаление не във всички – ако твоята държава я няма в списъка, сори). Срокът за предварително записване мина, но това не е проблем – ако на изборния ден отидеш в секцията и не си в списъка, просто ще те добавят. Трябват ти:

  • паспорт или лична карта
  • декларация, че през последните три месеца си живял в България или в друга страна от Европейския Съюз.

2. Избори за народни представители (5 юли 2009)

Можеш да гласуваш с паспорт или с лична карта. Няма го изискването през последните три месеца да си живял в ЕС. По закон избирателна секция задължително ще има във всеки град, където има българско посолство/консулство. А ако искаш да отворят секция на друго място, почвай да зарибяваш приятели и познати – трябва до 14 юни поне 100 граждани да подпишат и подадат заявления по образец (лично, по поща, факс или email) до българското посолство в съответната държава. Иначе подаването на такова заявление не е задължително условие за гласуване – може да поискаш да те добавят в списъка на самия ден на изборите.

Това е то – дано съм бил полезен. Информацията е сигурна, взел съм я от Държавен Вестник и от сайта на Външно.

One thought to “Малко полезна информация за българите, които искат да гласуват в чужбина”

  1. Благодаря много за информацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.