Skip to main content

Избор на канал за по-добра WiFi връзка

Някои от нас още си спомнят времето, когато Интернет имаше в определена стая от дома, и то точно в определен ъгъл от тази стая – в зависимост от това докъде стига кабелът. Днес обаче нета си хвърчи свободно по въздуха. WiFi връзката я приемаме за даденост и на практика всеки си има такава вкъщи и на работа. Съответно – WiFi има също в апартамента отгоре, отдолу, отляво и отдясно.

Wifi+signal_45671a_4229143[1]

Сигурно всеки в един момент се е замислял как ли се отразява това на сигнала. В смисъл – ако рутера на съседите излъчва на същите честоти, това не пречи ли на моя сигнал? Отговорът е – и да, и не. Обикновено съседският рутер е по-далече и излъчва малко по-слабо, затова неговият сигнал за нас е просто шум, който лесно се коригира от алгоритмите за цифрова връзка; освен това честотите на излъчване могат да се превключват измежду 13 различни канала, а по-новите стандарти добавят и допълнителни честоти.

Все пак ако сме заобиколени от многобройни WiFi мрежи и имаме по-стар рутер, който не умее добре да избира автоматично канал, често е хубаво да го настроим ръчно. Настройката се усложнява от факта, че каналите до голяма степен се припокриват един с друг – който иска да има възможно най-чист сигнал, трябва да е поне 5 канала „встрани“ от съседните мрежи.

wifi-channels

Съществува една програмка, наречена inSSIDer (за Windows, OS X или Android), която показва нагледно честотите и силата на излъчване на всички мрежи наоколо, за да може човек да види къде е най-свободно. Целта е да се избере канал, където има най-малко или най-слабо излъчващи мрежи. Новата версия 4 е с платен лиценз, но по-старите са безплатни и с малко ровичкане могат да се намерят в Интернет.

inssider

По-горе написах, че има 13 канала, нали? Всъщност съществува и 14-ти, който се ползва само в Япония. Не знам дали е законно, но ако настройките на рутера позволяват на човек да си избере в коя държава се намира, изборът на Япония би трябвало да „отключи“ канал 14, където е естествено да има най-малко смущения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.