Skip to main content

Google се правят на интересни

reader Нашите приятели от Google обявиха, че ще спират Reader след няколко месеца. Бля.

Оправданието им е, че употребата му намалявала и като цяло нямало смисъл да се поддържа. Трудно ми е да повярвам, защото Google Reader се ползва от почти всеки, който е абониран за Интернет фийдове (Как му се вика на български? Хранилки? Потоци?). Когато човек веднъж се закачи, трудно се откача.

Проблемът е, че закачащите се явно не са много, защото цялата тази концепция с агрегаторите загуби инерция. Предполагам, че повечето от моите приятели са наясно с разни фейсбуци и други такива, но малко от тях знаят какво е RSS агрегатор и яде ли се.

Затова единствената възможна причина такава добра и успешна платформа да не печели нови фенове е, ако не се промотира достатъчно. С няколко инициативи за интегриране в популярни сайтове и софтуер (а защо не и хардуер?), Google биха могли да направят от Reader нещо много по-голямо, отколкото е. Вместо това предпочетоха да продължават да опитват да ни пробутват недоносената си социална мрежа Plus. Както всяка преуспяла технологична фирма, Google започва бавно и полека да губи връзка с потребителя. „Ние сме големи, ще правим каквото си искаме!“ – но всичко е до време, докато не дойде някоя нова звезда на пазара.

Жалко, но факт. За сметка на това животът продължава и хората са се постарали да направят алтернативи. Тази, която аз лично си избрах, е Feedly – малка симпатична програмка, която се инсталира върху Chrome, Firefox, iOS или Android. Хубавото е, че в момента мога да ползвам директно Google акаунта си с Feedly, и там да чета всичко, за което вече съм абониран в Reader. А когато Reader премине в небитието, разработчиците обещават, че ще прехвърлят всичко върху тяхна собствена платформа и ще продължи да си работи както преди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.