Skip to main content

Пряк ефект от членството в ЕС

”Евтините полети ще затрият 90% от автобусните линии”

Нека им! До последния момент българските власти с всички усилия пречеха на европейски авиокомпании да извършват превози до България. Присъединяването към ЕС обаче ни принуди да отворим пазара и цените веднага започнаха да падат. Едно съвсем нагледно доказателство за ползите от свободния пазар.

Прибрах се в София за Великден и си купих билет само 4 дни предварително: излезе ми само с 1 евро (или еуро?) по-скъпо, отколкото ако бях пътувал с автобус. При това със съвсем ”нормална” авиокомпания, а не с ”нискотарифна”.

Автобусните превозвачи твърдят, че ако свалят цените, ще работят на загуба. Добре де, как някои авиокомпании поддържат същите цени, без да са на загуба? Отговорът е в гъвкавата стратегия по продажбите (много рядко два билета за един и същи полет са на една и съща цена) и в максималното свиване на разходите (например с продажбата на билети по Интернет се спестяват разходи за агенции). Автобусните компании не могат ли да приложат същия модел? Ако отговорът е ”не”, значи този начин на превоз е нерентабилен за такива разстояния и трябва да бъде изоставен – така, както някога сме слезли от конете и сме се качили на автомобили…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.