Skip to main content

Охлаждане на лаптоп: некои съображения

Rable-fingre_imageCopy_24358d7a_crop_24d8a2c5[1] Най-често срещаните проблеми при лаптопите, особено при по-евтините модели, които почти всички ползваме, са свързани с прегряване. Това е слабото място на тези машинки, защото за да бъдат преносими, техните съставни части трябва да са малки и наблъскани в тясно пространство, което затруднява потока на въздуха и охлаждането. Затова, ако се грижим добре за охлаждането на лаптопа си, можем да удължим многократно живота му.

Най-греещите компоненти, като процесора и чипа на графичната карта, са свързани с пластина от метал с висока топлопроводимост (мед или алуминий), която отвежда излишната топлина към малко радиаторче, което я отдава на въздуха. Обикновено този пасивен топлообмен не е достатъчен, затова в системата за охлаждане има и вентилатор, който при нужда се включва и духа в радиаторчето, за да ускори процеса.

С времето това радиаторче се задръства с прах и не може ефективно да се охлажда от въздуха, което води до повишаване на температурата и съответните неприятни ефекти:

  • Вентилаторът автоматично се включва на по-висока степен, за да отстрани излишната топлина. Лаптопът става по-шумен, а животът на вентилатора се съкращава – с времето смазката в лагерите изсъхва, вентилаторът започва да трака и в един момент просто спира да работи. А компютър без работещ вентилатор за минути прегрява и се изключва.
  • При достигане на определена температура процесорът автоматично намалява скоростта си, за да грее по-малко. Това се усеща при работата с компютъра – започва да реагира по-бавно и да опъва нервите на собственика си.

Кога започва да се проявява проблемът със задръстеното радиаторче? Зависи от климата и условията, в които компютърът работи. Обикновено през първата година, докато машината е в гаранция, всичко е наред. След това постепенно ефективността на охладителната система започва да намалява. Статистиката сочи, че в разни по-богати страни хората сменят лаптопите си средно през 4 години. Обикновено, с малко късмет, една машина може да изкара толкова без профилактика на охлаждането. У нас обаче ползваме лаптопите си по-дълго и почти всеки е стигал до момента с греенето, бученето, тракането и бавенето.

Лесно можем да предотвратим тези несгоди и да си спестим парите за ремонти и нови лаптопи, ако следим внимателно температурата на процесора. Това може да стане с някоя от многото безплатни и платени програми, създадени за тази цел, като например SpeedFan.

Когато започнем да следим температурата, ще видим при каква температура компютърът е тих, бърз и изобщо работи нормално. Тази оптимална температура е различна за различните процесори, но като цяло чиповете за преносими компютри са проектирани да издържат на по-високи температури, затова обикновено работят идеално при 50-60 градуса, което за нормален (голям) компютър е много.

При голямо натоварване на процесора се случва температурата да се качи още (до 70-80 градуса) и това също е нормално, стига да е за кратко.

Като цяло, за да поддържате охлаждането в добра форма, трябва да правите следното:

  1. fan1Редовно (например веднъж седмично): продухвайте отвора за вентилация с въздух под налягане (можете да си купите например от магазин за канцеларски материали)
  2. От време на време (през година-две, или когато се появят проблеми) отваряйте компютъра за профилактика и почистване. При някои модели това е лесно, при други трябва да разглобите почти всичко, за да стигнете до процесора и охлаждането му. Ако не сте жичкаджия и ви се струва трудно, занесете компютъра в сервиз, където за 20-30 лева ще ви го почистят. Не се стискайте, важно е това да се прави!
  3. fan2 При проблем с вентилатора (тракане, скърцане или всякакъв странен шум) пробвайте да го смажете. Точно в средата на вентилатора отгоре има стикер и/или малка капачка, под която можете да видите лагера. Капнете една-две капки машинно масло, за да го укротите и да го накарате да притихне. При по-евтините вентилатори можете да очаквате това да стане нужно след 4-5 години интензивно ползване на компютъра. И пак – ако задачата ви се струва тегава, има си сервизи и за тази работа.

Често се продават разни духалки, които да слагате под лаптопа и които увеличават потока на въздуха. Те действително донякъде помагат за охлаждането, но по принцип ми се струва глупаво решение да добавяте още един вентилатор към системата, вместо да решите проблема вътре в кутията. Един добре поддържан компютър трябва да може да работи нормално и без такива „екстри“. Ако все пак искате да помогнете „отвън“ на охлаждането, практично решение би било да повдигнете лаптопа на някакви импровизирани крачета, ако ви е възможно и удобно. Можете например да си направите такива от коркова тапа.

Моят лаптоп е на около 7 години и го ползвам всеки ден, по цял ден. Ако не спазвах тези прости правила за поддръжка, досега щеше да е на боклука.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.