Skip to main content

Човешки истории: (5) Д-р Методиев и фестивалът

Д-р Методиев беше директор на престижната столична клиника „Уши, Нос, Гърло & Ко.” Всички търсеха компетентното му мнение по всякакви медицински въпроси.

Веднъж по телефона се обади брат му. Той също се казваше Методиев, но не беше доктор. Братът на д-р Методиев беше съосновател на фондация „Да направим нещо”.

– Хайде да направим нещо, братко! – каза братът на д-р Методиев.

Фондация „Да направим нещо” бе спечелила обществена поръчка по оперативна програма 30/456/+A&A$TaDeYe5rE*3. Трябваше да организира фестивал „Не на дрогата”.

Затова братът на д-р Методиев се обаждаше на д-р Методиев. Той го помоли да произнесе реч на закриването на фестивала. Като компетентно медицинско лице, д-р Методиев трябваше да каже нещо за дрогата и по възможност да наблегне върху опасностите от хероина и екстазито. Оперативна програма 30/456/+A&A$TaDeYe5rE*3 беше против всички наркотици, но особено против хероина и екстазито.

Д-р Методиев разбра, че за тази изява му се полага солиден хонорар плюс командировъчни. Затова д-р Методиев веднага се съгласи. Дори помогна на фондация „Да направим нещо”, като разлепваше плакати за фестивала.

След месец дойде време за фестивала. На него дойдоха много хора – и млади, и стари. Когато Б.Т.Р. приключиха със свиренето, на сцената излезе братът на д-р Методиев.

– Сега уважаваният д-р Методиев, директор на престижната столична клиника „Уши, Нос, Гърло & Ко.”, ще ви каже няколко думи за дрогата, особено за хероина и екстазито! – каза братът на д-р Методиев.

Д-р Методиев взе микрофона и започна:
– Дрогата е лоша. Хероинът пък е много лоша дрога. Обикновено хероин се предава по въздушно-капков път чрез кашляне или кихане, което създава аерозоли, съдържащи хероин. Хероин също може да се приеме чрез директен контакт с птичи изпражнения или носен секрет, както и при контакт със заразени повърхности. Хероинът се дезактивира от слънчева светлина, дезинфектанти и перилни препарати. Тъй като хероинът може да се обезвреди със сапун, честото миене на ръцете намалява риска от хероина. Екстазито, подобно на хероина, също е много лоша дрога. То обикновено се приема и предава чрез незащитени полови сношения. Екстази може да се приеме, когато полови секрети на единия партньор влязат в контакт с гениталните, орални или ректални лигавици на другия. Изследванията показват, че редовното използване на презервативи от латекс намалява риска от екстази с около 85%.

Всички ръкопляскаха и вдигнаха тост с двулитрови бутилки „Ариана”. Д-р Методиев доволен тръгна към дома си. Пред входа обаче срещна непознат мъж с тревисто зелена коса, кристално синкава кожа и кафяви очи, облечен в огнено червено трико с жълто кълбо на гърдите.

– Аз съм Капитан Планета и те арестувам, защото говориш глупости! – каза непознатият мъж. След това сложи белезници на д-р Методиев и го отведе в неизвестна посока. Д-р Методиев не оказа съпротива.

Широката общественост никога не научи за това произшествие, а надзорната комисия по оперативна програма 30/456/+A&A$TaDeYe5rE*3 единодушно остана доволна от фестивала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.